Ансамбъл „ Сливен” е създаден през 1959г. в град Сливен. Идеята за възникването му е на Петър Филипов, тогавашен председател на Окръжния народен съвет в Сливен. Той е и първият председател на сформирания състав. За главен художествен ръководител е привлечен диригентът на Гарнизонния оркестър- Любен Николов, на хоровия състав гимназиалния учител- Илия Цеков, на оркестъра заместник- началника на ДНА- капитан Стоян Чобанов, а танцьорите ръководи Кирил Гълъбов. За организационен директор и административен ръководител е назначен Николай Диев, на скоро захвърлил расото като свещеник.

В края на 1959г. се провеждат първите прослушвания за набиране на изпълнители от града и окръга.

Първите репетиции започват на 20 февруари 1960г. Съставът наброява над 70- все още самодейци. Започва активна репетиционна работа, изпълнена с голяма любов и жажда за достойно представяне. За целта се използва сградата на Окръжния съвет. Условията не са добри, но пламъкът е толкова силен в душите на участниците, че никакви трудности не могат да ги сплашат. Сред първите певици, музиканти и танцьори са Радка Пейчева, Радка Йосифова, Йорданка Тенева, Минка Караиванова, Димитрина Сярова, Надежда Кисьова, сред оркестрантите са били Динко Петров, Атанас Гендов, Васил Кабаджов, Христо Генов и много други, а танцьори са Пенка Шабанова, Хакмет Шабанов, Данчо Кокошаров, Николай Сяров, Любка Нейкова и др.

Пред публика за първи път ансамбълът се появява на 24 май 1960г., в Деня на Славянската писменост и култура. След това започва концертната дейност из окръга.

Започва професионалното израстване на състава, овладяването на спецификата на това изкуство, обогатяването на репертоара.

През 1962г. е привлечен за Главен художествен ръководител младият композитор от радио „ София”- Анастас Наумов. За административен директор е назначен нар. певец Господин Колев. Издирват се нови, свежи гласове- Стефка Андреева, Йорданка Стамова, Мария Семова, Славка Желева. В оркестъра се появяват нови имена- Ганчо Костов, Веско Георгиев, Щилиян Стоянов, Димитър Стоянов, Стефан Бояджиев. Танцовият състав се обновява със средношколците Атанас и Георги Димови, Йордан Бояджиев, Георги Колев.

През 1966г. ръководител на ансамбъла става Крум Георгиев, а първият щатен оркестрант е Тодор Кръстев. По това време се играят следните танци и постановки: Добруджански ръченик, Сборенка, Чапраз, Кукли, Касъмската, Заешки танц, Пролетна сюита от Сливенско. За първи път през 1966г. ансамбълът излиза в чужбина- Чехословакия. После идват турнртата в ГДР, СССР и др.

През този период е привлечен за ръководител на оркестъра Тодор Бакалов, а за хореограф Тончо Тончев от  Стралджа. Към оркестъра се включват Кольо Милков- гайдар и Кольо Ненов- цигулар.

За това време се сменят доста изпълнители, защото съставът все още е самодеен.

Нов етап в развитието на ансамбъла настъпва, когато идва на работа Кръстьо Гочев, дългогодишен изпълнител- хореограф, основоположник на ансамбъл „ Филип Кутев”. Работата тръгва амбициозно и се постигат високи резултати. Постановките „ Тракийска младост” и „ На мегдана” са големи завоевания, които раздвижват темперамента на артиста. В танцовия състав влизат на щатна работа Мария Даскалова, Красимира Николова, Дориана Василева, Славка Стефанова, Георги и Атанас Димови. От сезон 1972г. танцьорите са четири на четири, а през следващите години нарастват и така се оформя професионалното ядро на ансамбъла. Назначени като танцьори са Тодор Гочев, Лечко Лечев, Ирина Петкова, Йовка Михайлова. Хоровият състав и оркестърът също се увеличават през годините.

През 1975г. Ансамбълът е преместен в сградата на читалище „ Хаджи Димитър”, където условията са отлични за работа. В този период в ръководството са Кръстьо Гочев- хореограф, Тодор Кръстев- диригент на оркестъра и Дечко Иванов- диригент на хора. Работата със състава върви добре и чрез Окръжния съвет за Култура се търсят контакти и се оказва методическа помощ от страна на изявени специалисти в София. За консултант е осигурен изявеният музикант Коста Колев, който успява да издейства още бройки за състава. Певиците стават 21, оркестърът 15, танцьорите 20. Съставът работи напълно професионално, свидетелство за това са написаните специално за него сюити за оркестър и хор. По това време на зрителите се поднася премиерата „ С дъх на здравец”. Концертът преминава при голям успех, оценен от присъстващите зрители и специалисти от други ансамбли в страната.

През 1977г. ансамбълът получава статут на професионален ансамбъл. Следващите години са изпълнени с трескава работа, с подготовка на концерти, турнета из страната, записи по Българското радио и Българската телевизия.

1984г. ще се запомни с турнето до Северна Корея. Съставът има ново ръководство в лицето на Лечко Лечев, Димитър Бонев и Тодор Кръстев.

За да бъде съставът днес на това високо професионално равнище, безспорни са заслугите на дългогодишните артисти- Щилиян Тихов, Митьо Вълков, Стоян Стоилов, Николай Ненов, Радка Димитрова, Надежда Кисьова, Стефка Андреева, Мария Даскалова, Красимира Николова, Кольо Милков, Иван Сантуров, Николай Сяров, Ирина и Тодор Гочеви, Станка Иванова и още много други.

Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и младите попълнения в състава. Завършили Националните училища по изкуства, като Хореографското училище в София, музикалните училища в Котел, Широка лъка и Бургас. Част от тях продължили своето образование АМТИИ „ Асен Диамандиев” – Пловдив, ВСУ „ Черноризец Храбър”- Варна, ЮЗУ „ Неофит Рилски”- Благоевград.

Репертоарът на Ансамбъл за народни песни и танци  „Сливен” съдържа много песни и танци от огромното фолклорно наследство на Сливенския регион, както и от всички региони на страната. В творческата дейност на ансамбъла има уникални музикално танцови композиции: „ Котленска седянка”, „ Сливенски ритми”, „ Тракийска сюита”, „ Сливенци”, „ Левенти”, „ Коледари”.

Хорови и оркестрови произведения- „ Бучимиш”- , „ Сватбени мелодии”, „ Сливенска сватбарска ръченица”, „ Каба ръченица”, „ Празнична сюита”, „ Рада в градина”, „ Радо ле, Радке ле”, „ Росен, Росен”, „ Милно либе”.

През своята 60- годишна история Ансамбълът е имал концертни изяви в България и чужбина. Участвал е в различни програми и фестивали в Русия, Украйна, Германия, Унгария, Бивша Чехословакия, Румъния, Корея, Франция, Испания, Белгия, Бивша Югославия, Турция, Молдова, Тунис, Йордания, Китай. Ансамбълът си е създал международно име в Световната култура- едно уникално постижение за гр. Сливен.

Аудио и видео записи на АНПТ- „ Сливен” могат да бъдат видени и чути по БНТ и БНР.

От създаването си до сега Ансамбъл „Сливен” е удостоен с много отличия и награди, като по- важните са:

1986 г.

Носител на Орден „ Кирил и Методий”- I степен за активна творческа и изпълнителска дейност и във връзка с 25 от създаването му.

1999 г.

„ Златна лира”- награда на СБМТД и Министерството на Културата за 40- годишния юбилей.

2009 г.

„ Кристална лира”- награда на СБМТД и Министерство на културата за спектаклите „ Хайдушка клетва” и „ Хоро се вие сред Сливен” и 50- годишния юбилей.

2014 г.

„ Кристално огърлие”- награда от СБМТД по случай 55- годишния юбилей.

Много от АНПТ- „ Сливен”,  са носители и на индивидуалните награди на СБМТД-  Златна, сребърна и бронзова лира.

Ансамбълът е притежател на много престижни награди от национални и международни фолклорни фестивали и конкурси.

Изнесъл концерти с участието на известни гост- изпълнители, като: Теодосий Спасов, Динка Русева, Елена Граматикова, Красимир Станев, Жечка Сланинкова, Денислав Кехайов, Ваня Вълкова, Пепи Христозова, Тодор Кожухаров и много други., а също така има и участия в театрални постановки, под режисурата на Николай Априлов и Борислав Чакринов.

Главни художествени ръководители на Ансамбъла през годините са били и проф. Петър Льондев, акад. Тодор Кръстев, Иван Стоянов, Магдалена Луканова, Яна Арангелова, Димитър Димитров.

Като хореографи са работили Кръстьо Гочев, Лечко Лечев, Тончо Тончев, Здравко Даскалов, Тодор Бекирски, Станка Иванова.

Във формирането облика на Ансамбъла, методическа помощ са оказали Коста Колев, Филип Кутев, Иван Тодоров, проф. Кирил Стефанов, проф. Петър Ангелов, проф. Кирил Дженев.

В настоящият момент директор на Ансамбъла е Деян Митев, ръководител на оркестъра е Николай Коджабашев, Концертмайстор- Антон Ганчев, хормайстор- Маруся Петрова, хореограф- Михаил Михалев.

През всичките тези 60 години АНПТ- „Сливен” се стремял към завладяване на върховете на изпълнителското изкуство в областта на народното творчество. Работил е в посока издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор. Развивал се е в претворяването на сцена красотата на автентичните фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци- композитори, хореографи, музиканти.

За това името на Ансамбъл „ Сливен” се ползва с уважение.

С успех защитава високия престиж на нашето изкуство и в чужбина.

Неговият юбилей е заслужено признание на самоотвержените и всеотдайни танцьори, певци и певици, на музикантите му, които се трудят на това благородно и така необходимо за самочувствието ни поприще.

Меню
Обадете ни се